Druga młodość mózgu

fot. nadesłane
Mózg to nasz najbardziej złożony narząd , dzięki któremu myślimy, czujemy i reagujemy na bodźce. Niestety, mało osób zdaje sobie sprawę , że powinniśmy należycie dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Konsekwencje braku świadomości widoczne są w statystykach np: rośnie liczba osób cierpiących z powodu demencji starczej, czyli pogorszenia sprawności umysłowej. Zjawisko to powiazanie jest oczywiście ze starzeniem się społeczeństwa, ale należy podkreślić, że utrata pamięci i dekoncentracja nie są nieodłączną częścią starzenia się, lecz problemem, który związany jest ze stylem życia i odżywianiem.
REKLAMA
Wystarczyłoby zadbać o odpowiednie odżywienie i dotlenienie komórek nerwowych, abyśmy mogli cieszyć się doskonałą bystrością umysłu jeszcze przez długie lata.

Oto kilka sprawdzonych sposobów:

•    Nie spożywajmy tego, czego nie toleruje organizm

Czynniki, które  powodują zaburzenia umysłowe związane z wiekiem nadal nie są znane, jednak naukowcy sugerują, że na pogorszenie zdolności intelektualnych mogą wpływać stres, kontakt z toksycznymi odpadami oraz ogniska zapalne w mózgu. Dlatego swoją walkę o odmłodzenie umysłu powinniśmy zacząć od likwidacji źródeł przewlekłego stanu zapalnego, który powstał na skutek szkodliwego działania pokarmów.


•    Stawiajmy na niski indeks glikemiczny

Spożywany pokarm,  ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak cukier, słodycze, słodzone napoje oraz produkty na bazie białej mąki, zawierające cukry proste, nasila stan zapalny organizmu i negatywnie wpływa na funkcjonowanie umiejscowionych w mózgu synaps, czyli miejsc połączeń między komórkami, w których znajdują się neuroprzekaźniki. Jednocześnie zwiększa się ilość insuliny, która uszkadza naczynia krwionośne, tym samym utrudniając dopływ krwi do mózgu.
Proste rozwiązanie: cukry proste zastąpcie węglowodanami złożonymi o niskim indeksie glikemicznym, które znajdziecie w kaszach, produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach. Dieta o niskim indeksie glikemicznym ma bardzo pozytywny wpływ na zdolności poznawcze, zwłaszcza na pamięć.


•    Starajmy się pamiętać o witaminie B

Występowanie objawów związanych ze starzeniem się umysłu może być powiązane z niedostatecznym spożyciem witamin z grupy B. Przykładowo niskie spożycie kwasu foliowego u osób starszych może przyczyniać się  do kłopotów  z pamięcią, drażliwość, a nawet depresję. Z kolei witamina B1 pełni istotną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych, zmniejsza problemy z zapamiętywaniem i nauką. Niewystarczające spożycie witaminy B12, biorącej udział w produkcji otoczki mielinowej komórki nerwowej, może być odpowiedzialne za zaburzenia nastrojów.
Doskonałym źródłem witamin z grupy B w diecie będą pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz zielone warzywa liściaste.


•    Starajmy się wybierać  zdrowe tłuszcze

Dla właściwego działania ośrodkowego układu nerwowego ważna jest również podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne do budowy lipidów błony komórkowej tkanki nerwowej, neutralizują wolne rodniki, wpływają na działanie neuroprzekaźników, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i narządu wzroku. Ich niedobór może  prowadzić do zaburzeń koncentracji i pamięci, dlatego w diecie odmładzającej umysł nie powinno zabraknąć nasion roślin oleistych i ich olejów (lnu, rzepaku, soi) oraz orzechów.


•    Starajmy się zadbać o zastrzyk przeciwutleniaczy

Wolne rodniki sieją duże spustoszenie w mózgu. Uchronić przed tymi uszkodzenia może spożywanie przeciwutleniaczy. Silne właściwości przeciwutleniające wykazują antocyjany zawarte w czarnych jagodach, malinach, jeżynach, aronii i czarnej porzeczce. Substancje te uszczelniają ściany naczyń i zwiększają ich elastyczność, poprawiając przepływ krwi w naczyniach mózgowych. Innym przeciwutleniaczem chroniącym komórki nerwowe przez uszkodzeniem jest likopen zawarty w pomidorach, szczególnie zalecany osobom chorym na demencję, w tym chorobę Alzheimera.


Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”.
Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy.
Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych.
Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. Więcej www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Bytowie

kiedy
2020-01-26 16:00
miejsce
Bytowskie Centrum Kultury, Bytów,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-02-16 17:00
miejsce
Bytowskie Centrum Kultury, Bytów,...
wstęp biletowany